Verzekering

Wat kost een crematie zonder verzekering?

Story Highlights
  • Het belang van een uitvaartverzekering
  • Zadel de nabestaanden niet op met een torenhoge rekening
  • Praat al bij leven over het afscheid

Het afsluiten van een uitvaartverzekering is erg verstandig. Doe je dat niet, dan zadel je de nabestaanden met een probleem op. Zij worden dan aansprakelijk gesteld en draaien voor de kosten van een crematie op. Hoe hoog die kosten (kunnen) zijn, vertellen we je hier.

Moeilijk om over de dood en de uitvaart te spreken

Op de een of andere manier is het toch nog moeilijk om over de dood en je uitvaart te spreken als je nog leeft. En toch is het verstandig dit wel te doen. Vraag elkaar gewoon naar wat er geregeld is en voorkom zo onnodig gedoe achteraf. Want het is niet leuk om je nabestaanden achter te laten met verdriet én met een forse rekening van de uitvaart.

De kosten lopen snel hoog op

Kijken we naar de kosten die gemaakt worden voor een crematie, dan kost een crematie alleen al 1.250 euro. Daarmee ben je er echter nog lang niet. Klein is de uitgave voor de overlijdensakte (12 euro), de uitvaartverzorger echter heeft al snel een starttarief van 1.750 euro. Wil je advertenties in de krant als kennisgeving van overlijden, dan kost je dat voor een regionale krant al snel 500 euro, een landelijke krant vraagt drie keer zoveel. Dan heb je nog te maken met de kosten van een kist, ook al snel weer 500 euro.

Soms kan het niet klein

Met genoemde kosten ben je er nog lang niet. Wat dacht je van de kosten die je maakt voor opbaring, de laatste verzorging van de overledene, de dragers, rouwkaarten en vervoer naar het rouwcentrum of de begraafplaats? Al met al kom je uit op enkele duizenden euro’s, als je het althans doet zoals de meeste mensen het doen. Natuurlijk kun je bij het overlijden van een nabestaande die geen verzekering had afgesloten ervoor kiezen het allemaal klein te houden. Dat bespaart je in elk geval veel geld. Het ligt er echter maar net aan hoe iemand in het leven stond en hoeveel mensen hem de laatste eer willen verwijzen. Soms kun je gewoon niet klein, soms kan het niet goedkoop. En soms kun je met je kleine AOW ook gewoon niet alles betalen.

Bijstand aanvragen om de crematie te kunnen betalen is onder voorwaarden mogelijk

Stel je bent nabestaande en je wordt verantwoordelijk gehouden voor de kosten van de uitvaart van een familielid en je hebt geen geld, dan kun je in bepaalde gevallen bijstand aanvragen. Een crematie is in elk geval altijd goedkoper dan een begrafenis. Dat is dan nog een schrale troost.

Gerelateerde artikelen

Back to top button