Verzekering

Wat is de goedkoopste autoverzekering?

Vrijwel iedereen wil de goedkoopste autoverzekering afsluiten, maar wat is nu de beste voor jouw auto? Door jouw autoverzekering te vergelijken met alternatieve polissen kom je erachter wat voor jou de beste verzekering is.

Een autoverzekering vergelijken, waar begin je?

Wil je een autoverzekering vergelijken, dan is het handig om te weten welke verschillende soorten verzekeringen er zijn. Je hebt keuze uit:

  • WA-verzekering
  • WA-Plus verzekering (beperkt casco)
  • Allriskverzekering

De goedkoopste verzekeringsvorm is de WA-verzekering, de duurste de allriskverzkering. De WA-plus zit er qua premie tussenin. Dit prijsverschil wordt veroorzaakt door de dekkingsgraad van de polis.

Wat dekt de WA-verzekering?

De WA-verzekering is de goedkoopste autoverzekering omdat deze alleen de basisdekking biedt. Als je een auto koopt, is dit tevens wat je minimaal verzekerd moet hebben om de weg op te mogen. Een WA-verzekering dekt schade aan de voertuigen van anderen, maar niet je eigen voertuig. Rijd je een oude auto (ouder dan 10 jaar) dan is een WA-verzekering meestal voldoende.

Waarvoor ben je met WA-Plus verzekerd?

De WA-Plus verzekering is een uitbreiding op de WA-verzekering, omdat deze naast schade aan het voertuig van anderen ook dekking biedt voor diefstal en inbraak, brand, storm en ruitschade. Schade aan de eigen auto en vandalisme is niet verzekerd. Auto’s tussen de 5 en 10 jaar oud worden meestal beperkt casco verzekerd.

Ben ik met een allriskverzekering echt voor alles verzekerd?

Ja, de allriskverzekering is de meest uitgebreide verzekering die je kunt hebben voor jouw auto. Zoals de naam al impliceert, zijn alle vormen van schade hiermee verzekerd. Van schade aan anderen tot schade aan de eigen auto; alles valt onder de dekking. Dit zorgt natuurlijkerwijs ook voor een hogere premie. Ook diefstal en inbraak, brand, storm, ruitschade en vandalisme zijn verzekerd. Dit type verzekering wordt aangeraden voor nieuwe auto’s, of voor auto’s tot een leeftijd van 5 jaar.

Welke verzekering is de beste voor mijn auto?

Wat voor jou de beste verzekering is, hangt zowel af van de leeftijd van jouw auto als jouw persoonlijke voorkeuren. Veruit de goedkoopste verzekering is de WA-verzekering omdat deze alleen de minimale schadekosten dekt. Alle uitbreidingen daarop, zowel de WA-plus verzekering als de allriskverzekering zijn uiteraard duurder, maar bieden wel meer dekking en zekerheid. Heb je bijvoorbeeld een historie van paaltjes raken of botsen met andere auto’s en sluit je niet uit dat dit in de toekomst nog eens voorkomt, dan is een WA-verzekering (hoewel goedkoop) misschien niet de beste voor jou. Kijk naast jouw rijgedrag ook naar de dagwaarde van de auto, of en hoeveel eigen risico je moet betalen en of er sprake is van schadesturing. Dit zijn allemaal factoren die bepalend zijn voor jouw verzekering. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button