Sparen

Hoe kun je het beste sparen?

Story Highlights
  • Spaar aan het begin van de maand
  • Sparen met een doel is gemakkelijker
  • Overweeg om te gaan beleggen

Je wilt op  vakantie, gewoon een buffer opbouwen of een nieuwe auto kopen? Het zijn zomaar wat redenen om te gaan sparen. Maar hoe kun je dat nou het beste doen tegenwoordig? Wij van FFIN.nl sparen zelf niet. Dat doe je niet als je bij de rijkste mensen van het land hoort, toch? We weten wél hoe iemand anders kan sparen. Dat doe we hier uit de doeken.

Spaar aan begin van de maand

Als je wilt gaan sparen, wen je dan aan dit aan het begin van de maand te doen. Betaal eerst je vaste lasten en zet vervolgens een bedrag op je spaarrekening, Doe je dat niet dan is gedurende de maand de verleiding steeds groot om dingen te gaan kopen en sparen aan het einde van de maand zal je per saldo minder aan spaargeld opleveren. Je kunt overigens prima bij verschillende banken sparen. Belangrijk daarbij is wel dat je spaart met een doel. Zo kun je een vakantiepotje maken. Doel is dan dat je voor de maand augustus een voor jou voldoende hoog bedrag hebt gespaard voor een heerlijke vakantie.  Wil je sparen voor een computer,  dan spreek je voor jezelf een moment af dan de computer gekocht moet worden. Die termijn koppel je aan een bedrag per maand. Sparen met een doel gaat gemakkelijker dan doelloos sparen.

Negatieve spaarrente

Het is niet noodzakelijk om elke maand hetzelfde bedrag te sparen. De ene maand is duurder dan een ander en daar kun je dus gerust mee spelen. Het is tegenwoordig overigens wel zaak verder te kijken dan alleen naar de spaarrekening bij de bank. Veel rendement haal je niet, en de kans bestaat zelfs dat sparen je geld gaat kosten vanwege een negatieve  spaarrente. Geld op je rekening hebben is dan niet aantrekkelijk. Wat je dan kunt doen is leningen of schulden vervroegd aflossen. Dut bespaart je echt veel geld. Je kunt ook gaan beleggen. De kans op rendement op je spaargeld is dan in elk geval hoger dan wanneer je spaart. Verdiep je wel eerst goed in beleggen en aandelen, want het is een nogal ondoorzichtige wereld. Kennis van zaken is noodzakelijk als je rendement wilt behalen.

Vergeet de koopzegels niet

Vergeet zeker ook de koopzegels bij de supermarkt niet. Dat klinkt wellicht wat suf, maar toch is het een manier van sparen met een hoog rendement. Een hoog spaardoel moet jij je met deze manier van sparen overigens niet stellen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button