Overig

Wat houdt pre-employment screening in?

Is jouw bedrijf op zoek naar nieuwe werknemers? Grote kans dat je op verschillende websites een vacature hebt geplaatst en misschien zelfs al wat sollicitatiegesprekken hebt lopen. Maar hoe voorkom je nu dat je de verkeerde persoon aanneemt? Met pre-employment screening kun je controleren of de sollicitant betrouwbaar is. Wat dit precies is en hoe het werkt leggen we je uit in dit artikel. 

Wat is pre-employment screening?

Pre-employment screening (PES) is een Engelse term die we ook in Nederland steeds vaker tegenkomen binnen HR. Het lijkt op het antecedentenonderzoek, hoewel je bij een pre-employment screening niet alleen het verleden controleert maar ook de achtergrond van een sollicitant. Zo weet je zeker dat de sollicitant betrouwbaar is en een geschikte kandidaat voor de uit te oefenen functie. Met een PES kun je bijvoorbeeld controleren of iemand een strafblad heeft of banden met concurrerende bedrijven. In een aantal branches stellen werkgevers een screening verplicht. Soms is de screening zelfs wettelijk verplicht, bijvoorbeeld wanneer je bij de kinderopvang wilt gaan werken. Een sollicitant moet van tevoren over de screening worden geïnformeerd. In sommige gevallen moet de sollicitant zelfs toestemming geven, bijvoorbeeld met een integriteitsverklaring. 

Wat controleer je met een pre-employment screening?

Met een PES kun je alle gegevens van een sollicitant controleren. Denk dan aan de standaard gegevens als naam, adres, woonplaats en legitimatiebewijzen. Je kunt ook de gegevens op zijn of haar CV checken, diploma’s, referenties, financiële gegevens en online activiteiten. Met een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kun je nagaan of de sollicitant een crimineel verleden heeft. Hiermee wordt namelijk gecheckt of iemand een strafblad heeft. Wanneer dit essentieel is voor het uitvoeren van de functie, dan mag ook een medische keuring worden uitgevoerd. Zorg ervoor dat je je tijdens de screening altijd aan de wettelijke privacyregels houdt. Vraag dus alleen de gegevens op die je echt nodig hebt, beveilig deze goed en bewaar de gegevens niet langer dan noodzakelijk is. 

Wat als de pre-employment screening negatief is?

Het kan natuurlijk voorkomen dat de pre-employment screening negatief uitpakt. Wat dan? Je kunt er altijd voor kiezen om de werknemer niet aan te nemen. Echter is het beleefder om met de sollicitant in gesprek te gaan. Misschien heeft hij of zij wel een heel goede verklaring voor de vergissing uit het verleden? Bij een uitgebreide screening is het zelfs verplicht om de uitkomsten te delen met de sollicitant. In zo’n geval is het natuurlijk fijn om de sollicitant de kans te geven het uit te leggen. Wanneer je uiteindelijk toch de keuze maakt om de sollicitant af te wijzen, zorg er dan voor dat je hem of haar hier netjes over informeert.

Gerelateerde artikelen

Back to top button