Overig

Rijkste landen ter wereld

Story Highlights
  • Nederland in de top 10 qua goudreserves
  • In Luxemburg hebben mensen veel te besteden
  • China: 24,16 biljoen

Wat zijn eigenlijk de rijkste landen ter wereld? Is dat China of toch Amerika? We vertellen je het hier op basis van drie elementen; de goud reserves, het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking en het bruto binnenlands product tegen koopkrachtpariteit.

Goudreserves vertellen veel over de rijkdom van een land

In eerste instantie kijken we naar de goud reserves die een land heeft. Die reserves geven de rijkdom van een land goed aan. Het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking vertelt je hoeveel burgers te besteden hebben. Het bruto binnenlands product tegen koopkrachtpariteit geeft aan hoeveel een land zelf te besteden heeft.

Vroeger stond voor elk biljet of munt een deel goud

Goud geldt als een universele maatstaf van waarde. Vroeger stond de hoeveelheid goud in verhouding met de valuta. Tegenover elke munt en elk budget stond goud. Daar is echter op ene bepaald moment van afgestapt. Dat heeft zeker zijn weerslag gehad op de economische situatie. Geld is daardoor in elk geval minder waard geworden.

Amerika beschikt over liefst 8134 ton goud, Nederland bekleedt tiende positie

Kijken we naar de hoeveelheid goud per land, dan zien we dat Amerika het rijkst is met 8134 ton goud. Duitsland en Italië maken de top 3 compleet met 3367 en 2452 ton goud. Nederland scoort goed in het goudklassement. Het neemt de tiende plaats in met 613 ton om precies te zijn. Tussen de top 3 en Nederland vind je de landen Frankrijk, Rusland, China, Zwitserland, Japan en India.

Luxemburg heeft het hoogst bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking

Kijken we naar het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking. Kijken we nu naar de top 10, dan staat wellicht verrassend Luxemburg aan kop met een bedrag van 94.710 euro. Noorwegen bekleedt de tweede plaats met een bedrag van 65.973 euro. Zwitserland, Ierland, IJsland, Qatar, Amerika, Denemarken, Singapore en Australië maken de top 10 vol.

China, Amerika en India hebben het meest te besteden

Tenslotte kijken we nog naar de koopkrachtpariteit, iets dat vertelt hoeveel een land zelf precies te besteden heeft. In dit klassement leidt China met 24,16 biljoen. Amerika en India volgen met respectievelijk 18.97 biljoen en 9,3 biljoen. Canada sluit de rij met 1,63 biljoen en daar tussenin vind je de landen Japan met 5,09 biljoen, Duitsland met 3,93 biljoen, Brazilië met 2,98 biljoen, het Verenigd Koninkrijk met 2,69 biljoen, Frankrijk met 2,62 biljoen en Italië met 2,12 biljoen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button