Overig

Hoe de ongemakkelijke relatie tussen de VS en China veelbelovende IPO’s heeft gestopt

De relatie tussen de Verenigde Staten en China is al geruime tijd gespannen en heeft geleid tot tal van handelsconflicten en politieke geschillen. Een van de gebieden waar deze ongemakkelijke relatie duidelijk zichtbaar is, is de beursgang van Chinese bedrijven in de VS. Veelbelovende initial public offerings (IPO’s) zijn tot stilstand gekomen door de aanhoudende problemen tussen de twee grootmachten. In dit artikel zullen we specifiek kijken naar het geval van TikTok, een populair Chinees technologiebedrijf dat sinds 2020 moeite heeft om zekerheden te verkrijgen voor een beursgang in de Verenigde Staten. We zullen ook onderzoeken of TikTok binnenkort in staat zal zijn om een IPO te lanceren.

Maxim Manturov, Hoofd van Investment Advice bij Freedom Finance Europe, zegt dat: “TikTok IPO is gepland sinds 2020. Het enige probleem is goedkeuring voor de dienst om in de VS te opereren. TikTok heeft de afgelopen jaren met een aantal uitdagingen te maken gehad, waaronder zorgen over gegevensprivacy, gebruikersbeveiliging en mogelijke verboden in sommige landen. In 2020 probeerde de regering-Trump de app in de Verenigde Staten te verbieden vanwege bezorgdheid over de nationale veiligheid. Het verbod werd later echter geblokkeerd door een federale rechter en de regering-Biden hanteerde een andere benadering om tegemoet te komen aan de zorgen van TikTok-critici.

Ondanks deze uitdagingen blijft TikTok een enorm populair platform voor sociale media met een enorm gebruikersbestand en een hoge mate van betrokkenheid. Het bedrijf onderzoekt ook verschillende inkomstenbronnen, waaronder advertenties en e-commerce, waardoor het een aantrekkelijke investeringsmogelijkheid zou kunnen worden voor publieke investeerders.”

Achtergrond van het conflict

Het conflict tussen de VS en China heeft veel wortels, variërend van handelsoverschotten tot technologische rivaliteit en geopolitieke invloed. Een belangrijk onderdeel van dit conflict is de kwestie van gegevensprivacy en nationale veiligheid. De Amerikaanse regering heeft zich zorgen gemaakt over het vermogen van Chinese technologiebedrijven om gegevens van Amerikaanse burgers te verzamelen en toegang te krijgen tot gevoelige informatie. Dit heeft geleid tot bezorgdheid over mogelijke spionageactiviteiten en heeft de roep om strengere regelgeving en beperkingen opgeleverd.

Hoe de ongemakkelijke relatie tussen de VS en China veelbelovende IPO's heeft gestopt
Hoe de ongemakkelijke relatie tussen de VS en China veelbelovende IPO's heeft gestopt

TikTok

TikTok, een populair sociaal media-platform dat eigendom is van het Chinese bedrijf ByteDance, heeft sinds 2020 geprobeerd om een IPO in de Verenigde Staten te realiseren. Het bedrijf heeft echter te maken gehad met tal van obstakels en onzekerheden. Een van de belangrijkste kwesties was de dreiging van een verbod op TikTok door de Amerikaanse regering, die beweerde dat de app een bedreiging vormde voor de nationale veiligheid vanwege de toegang tot persoonlijke gegevens van Amerikaanse gebruikers.

Deze dreiging van een verbod leidde tot intense onderhandelingen tussen ByteDance en Amerikaanse bedrijven zoals Oracle en Walmart om een deal te sluiten die de Amerikaanse zorgen zou wegnemen. Hoewel er vooruitgang werd geboekt, werden deze gesprekken uiteindelijk opgeschort en was er geen definitieve overeenkomst bereikt. Dit betekende dat TikTok nog steeds te maken had met onzekerheden met betrekking tot zijn toekomst in de VS en de mogelijkheid om een IPO te lanceren.

De bredere implicaties

Het geval van TikTok is geen geïsoleerd incident. Het illustreert een bredere trend van veelbelovende Chinese bedrijven die worstelen om een IPO in de Verenigde Staten te realiseren. De voortdurende spanningen tussen de twee landen hebben geleid tot een klimaat van onzekerheid en wantrouwen. Amerikaanse regelgevers hebben de afgelopen jaren de controles op Chinese bedrijven aangescherpt en hebben strengere eisen gesteld aan hun beursnoteringen. Dit heeft geleid tot vertragingen, beperkingen en zelfs verboden voor bepaalde Chinese bedrijven.

De gevolgen van deze situatie zijn aanzienlijk. Chinese bedrijven hebben de toegang tot Amerikaanse kapitaalmarkten nodig om hun groei te stimuleren en hun activiteiten uit te breiden. Beursgangen bieden hen de mogelijkheid om investeerders aan te trekken en kapitaal aan te trekken om te investeren in onderzoek en ontwikkeling, innovatie en internationale expansie. Door deze toegang te beperken, worden veelbelovende bedrijven belemmerd in hun groeipotentieel en worden ze gedwongen alternatieve financieringsbronnen te zoeken.

Is er hoop voor TikTok en andere Chinese bedrijven?

Hoewel de huidige situatie somber lijkt, is er nog steeds hoop voor TikTok en andere Chinese bedrijven die hopen een IPO in de Verenigde Staten te realiseren. Er zijn tekenen van een veranderende houding en mogelijke kansen voor verbeterde bilaterale betrekkingen tussen de VS en China. Een nieuwe Amerikaanse regering kan mogelijk een meer constructieve benadering kiezen en streven naar een evenwicht tussen nationale veiligheidsoverwegingen en economische samenwerking.

Bovendien kunnen er alternatieve routes worden verkend. Chinese bedrijven kunnen bijvoorbeeld overwegen om hun IPO’s te lanceren op andere internationale beurzen, zoals Hong Kong of Londen. Deze beurzen hebben zich steeds meer geopend voor Chinese bedrijven en bieden mogelijk een aantrekkelijk alternatief voor de Amerikaanse markt.

Conclusie

De ongemakkelijke relatie tussen de Verenigde Staten en China heeft veelbelovende IPO’s van Chinese bedrijven, waaronder TikTok, gestopt. De zorgen over gegevensprivacy en nationale veiligheid hebben geleid tot beperkingen en onzekerheden voor Chinese bedrijven die toegang zoeken tot Amerikaanse kapitaalmarkten. Hoewel de uitdagingen groot zijn, is er nog steeds hoop op verbetering. Het is belangrijk dat beide landen streven naar een evenwicht tussen veiligheidsbelangen en economische samenwerking, zodat innovatieve bedrijven de kans krijgen om te gedijen en bij te dragen aan de mondiale economie.

Disclaimer: Beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten gaan altijd gepaard met het risico van verlies van uw kapitaal. Prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging verricht. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan gepaard gaan met aanvullende beperkingen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button