Ondernemen

Wat is het voordeel van een zakelijk krediet?

De economie is herstellende van de malaise veroorzaakt door de coronapandemie. Dit is vooral te danken aan de miljarden die uitgekeerd zijn aan het bedrijfsleven. Het heeft voor behoud van werkgelegenheid gezorgd en faillissementen voorkomen. De omvangrijke steunpakketten, zoals de loonondersteuning en de tegemoetkoming voor vaste lasten, zijn per 1 oktober 2021 beëindigd.

Geen anderhalvemeter meer

Tegelijkertijd worden de maatregelen ingetrokken die waren ingesteld om verspreiding van het virus te voorkomen. Zo is de anderhalvemeterregel losgelaten en ook de verplichte mondkapjes gelden alleen nog maar in het openbaar vervoer. Nieuw is de invoering van het coronatoegangsbewijs. In de horeca en culturele sector is zo’n bewijs verplicht. Mensen die niet gevaccineerd zijn, dienen zich te laten testen.

Investeren is een noodzaak

Het herstel van een bedrijf gaat echter niet vanzelf. Bedrijven zullen weer moeten investeren om de productiecapaciteit op orde te krijgen. Dit betekent het aantrekken van vreemd vermogen voor het financieren van voorraden en het vernieuwen van productiemiddelen. Afhankelijk van de besteding zijn er zakelijke leningen of kredieten. De lening is vooral bedoeld om langlopende investeringen te financieren. Een zakelijk krediet is een leenvorm voor de korte termijn.

Voordelen van een zakelijk krediet

Het voordeel van een zakelijk krediet is de flexibiliteit. De kredietvorm is uitermate geschikt voor het financieren van investeringen die direct voor een hogere omzet zorgen, bijvoorbeeld voor het inkopen van voorraden die direct verkocht worden. Zakelijke kredieten kennen een korte aflossingstermijn en een variabele aflossing, bijvoorbeeld op basis van een percentage van de omzet.

Rekening courant krediet

Een rekening courant krediet is een andere kredietvorm. Met de bankinstelling wordt een kredietlimiet op de zakelijke bankrekening afgesproken, wat variabel opgenomen en afgelost kan worden. Ook zijn er kredietverstrekkers die een zakelijk krediet beschikbaar stellen. Dit krediet kan geheel of gedeeltelijk opgenomen worden. Het afgeloste bedrag kan – indien gewenst – weer worden gebruikt.
Zakelijke kredieten zijn duurder dan zakelijke leningen, maar hebben een aanzienlijk kortere periode van aflossing en zijn flexibel. In feite is een zakelijk krediet een buffer die je gebruikt als je het daadwerkelijk nodig hebt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button