Ondernemen

Succesvolle gesprekstechnieken voor startende ondernemers

Sta je aan de start van jouw bedrijf en vind je het lastig om klanten te vinden? Het succes van jouw onderneming kan staan of vallen met de technieken die je gebruikt om klanten aan te trekken. Beheers jij goede gesprekstechnieken, dan kan dat een wereld van verschil zijn. Wil jij ook je spreekvaardigheid verbeteren en jouw eerste stappen op de weg naar succes zetten? Met deze 3 tips ben je direct goed op weg!

Goede voorbereiding is essentieel

Een goed gesprek begint met een goede voorbereiding. Ga na wie de klant is en waarom deze jouw product of dienst goed kan gebruiken. Je vindt deze informatie online meestal met een paar muisklikken, dus het hoeft niet veel tijd te kosten. Schrijf alvast een aantal vragen op die je de klant wilt stellen. Bedenk waarom de klant jou nodig heeft en welke problemen jij oplost. Klanten vinden het fijn als jij laat zien kennis van zaken te hebben en gaan eerder in zee met een ondernemer die naar hen luistert. Een cursus gesprekstechnieken zorgt ervoor dat jij een goede eerste indruk maakt.

Het belang van heldere communicatie

Het is belangrijk om helder te communiceren en duidelijk te zijn. Als een klant contact met jou opneemt, ga dan precies de verwachtingen na. Wil deze klant alleen globale informatie of een uitgebreide offerte? Past de klant wel bij jou? En kan jij de klant wel bieden wat hij nodig heeft? Vat na een gesprek alle informatie samen en vraag de klant of je alles goed begrepen hebt. Vertel ook direct welke vervolgstappen je gaat zetten. Stem alles helder en duidelijk af met de klant voordat je daadwerkelijk in actie komt. Hoe je helder communiceert leer je op een training gesprekstechnieken.

Wees altijd jezelf in een zakelijk gesprek

De klant is op zoek naar een expert die zijn probleem op kan lossen. Tegelijkertijd is de klant op zoek naar iemand waar het mee klikt, iemand die zich niet beter voordoet dan hij is. Blijf dus altijd jezelf in het contact met de klant. Zeg het als je iets niet direct weet of eerst even uit moet zoeken. Wees niet overdreven aardig, maar benader de klant zoals jij ook zelf benaderd wilt worden. Leidt dit niet tot het gewenste resultaat? Dan zijn de klant en jij wellicht geen goede match. Stop niet teveel energie in zulke klantrelaties, maar concentreer je op de klanten die jou wel vooruit helpen. Op die manier zal jij als ondernemer snel succes boeken!

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button