Ondernemen

Rittenregistratie voor bedrijven en ondernemers, waarom is het noodzakelijk?

Als ondernemer weet je maar al te goed hoe belangrijk een juiste boekhouding is om problemen met de belastingdienst te voorkomen. Het bijhouden van alle gemaakte kosten is daarom een noodzaak voor het invullen van je belastingsaangifte. Van de meeste beroepskosten is het makkelijk om deze te bewijzen met facturen. Alleen hebben de meeste ondernemers moeite met de professionele verplaatsingskosten te bewijzen. De oplossing? Rittenregistratie. 

Wat is rittenregistratie?

Rittenregistratie is een applicatie waarbij je met behulp van GPS bijhoudt wanneer en hoeveel kilometers je hebt gereden voor je werk. Het bijhouden van deze kilometers is belangrijk omdat de belastingdienst verwacht dat je aan kilometerregistratie doet. Dit zorgt ervoor dat je niet te veel kilometers aan ritten aangeeft als beroepskost. 

De kilometerregistratie is een overzicht van het aantal gereden kilometers die je in een kalenderjaar hebt gereden. Het is mogelijk dat de fiscus dit opvraagt als ze twijfelen aan je opgegeven aantal kilometers. 

Waarom is een rittenregistratie belangrijk?

Het bijhouden van rittenregistratie is belangrijk omdat de belastingdienst wil weten hoeveel kilometers je hebt gereden aan zakelijke ritten. Het is namelijk mogelijk dat je met eenzelfde voertuig zowel privékilometers als zakelijke kilometers maakt. Alleen zijn je ritten voor privé doeleinden niet toegelaten om aan te geven als beroepskost. 

In de praktijk kan het moeilijk te bewijzen zijn wanneer je voor je werk of voor privé hebt gereden. Om discussie met de fiscus te voorkomen is het daarom beter te kiezen voor automatische rittenregistratie die dit voor je bijhoudt. 

Wanneer je met je zakelijke wagen meer dan 500 kilometers voor privédoeleinden rijdt, dan moet je hierop bijtelling betalen.

Wat is bijtelling?

Volgens de wet mag je per kalenderjaar tot 500 kilometer rijden voor privédoeleinden met je bedrijfswagen. Doe je er meer, dan moet je bijtelling betalen. Dit is een belasting via de loonheffing. En ook hier is meteen duidelijk wat het voordeel van rittenregistratie is. Je wil namelijk niet dat de belastingdienst je verdenkt van meer dan 500 kilometers aan privéritten te hebben gereden waardoor je alsnog belast wordt hierop. Voldoet je rittenregistratie niet aan de eisen en heb je ook geen bijtelling betaald, dan kan je hierop flinke verzuimboetes betalen. 

Voor wie is rittenregistratie?

Rittenregistratie is voor iedereen die zakelijke kilometers maakt. Of het nu jij bent als zaakvoerder of je personeel die voor je bedrijf de baan opgaat. Tevens is het ook belangrijk voor de ondernemer van een eenmanszaak die zijn bedrijfswagen ook privé gebruikt. Het is dus een belangrijk hulpmiddel voor maximaal belastingsvoordeel

Gerelateerde artikelen

Back to top button