Ondernemen

Financiële tips voor zzp’ers in Nederland

Iedereen verdient het om lekker te genieten van zijn of haar hard verdiende centjes. Je bent best bereid om netjes je belasting te betalen (het liefst zo min mogelijk natuurlijk) in het kader van sociale verantwoordelijkheid nemen en bij te dragen aan een mooi land. Toch is het lekker om zo min mogelijk financiële stress te ervaren. Sparen, een mooie vakantie, een groter huis, de verbouwing die je altijd al wilde; dit zijn allemaal dingen die nog steeds mogelijk zijn, maar door wat simpele trucjes bespaar je jezelf die financiële stress. Daarom vind je in deze blogs een aantal tips voor de zzp’er in Nederland. Legaal, makkelijk en effectief.

Een budget en spaarplan maken

Het eerste belangrijke punt voor zelfstandigen is het opstellen van een spaarplan. Dit zal je helpen ervoor te zorgen dat je geld hebt gespaard in geval van nood, zoals het verliezen van je baan of onverwachte uitgaven. Je spaarplan moet zowel korte- als lange termijndoelen bevatten, evenals hoeveel geld je maandelijks of jaarlijks moet sparen om die doelen te bereiken. Het is van essentieel belang dat je hier een prioriteit van maakt om ervoor te zorgen dat je in staat bent om voor jezelf en je naasten te zorgen mocht er iets gebeuren. Het kan ook een goed idee zijn voor zelfstandigen met een eigen bedrijf om een ‘noodfonds’ te creëren, een spaarrekening die gescheiden is van de rekening die gebruikt wordt voor persoonlijke uitgaven. Als er dan iets met je inkomen of bedrijf gebeurt, heb je nog geld om op terug te vallen.

Daarnaast is één van de grootste gevaren voor zelfstandigen te veel uitgeven. Wanneer je geen vaste baan hebt met een vast inkomen, kan het makkelijk zijn om dingen te kopen die je normaal niet zou kopen. Het is essentieel om je uitgaven in de gaten te houden en een budget op te stellen dat voor jou werkt, zodat je niet in de verleiding komt om te veel geld uit te geven. Door goede gewoontes te ontwikkelen om geld te besparen, zoals het gebruik van kortingsbonnen of winkelen met kortingsdeals, en door ervoor te zorgen dat je een noodfonds hebt voor onverwachte uitgaven zoals hierboven beschreven, kun je financiële valkuilen vermijden die je bedrijf in gevaar kunnen brengen.

De details

In Nederland zijn er ook veel ‘trucjes’ die je kunnen helpen wat te besparen. Zo is er de zelfstandigenaftrek. Hiervoor moet je een ondernemer zijn in Nederland en voldoen aan het door de Belastingdienst vastgestelde urencriterium van minimaal 1.255 uren besteden aan je onderneming in één kalenderjaar. De zelfstandigenaftrek is niet van toepassing als je gebruik maakt van de startersaftrek, wat vrij logisch is gezien de grotere voordelen van de startersaftrek. Naast deze zelfstandigen- en startersaftrek heb je nog regelingen zoals de MIA, VAMIL, hypotheekrenteaftrek en ga zo maar door. Verdiep je hier goed in om zoveel mogelijk voordeel te behalen. Daarnaast kun je dingen doen zoals een tankpas aanvragen voor zzp. Dit levert geen financieel voordeel op, maar je bent wel af van alle administratieve rompslomp.

Gerelateerde artikelen

Back to top button