Ondernemen

Een eigen pop-up store starten

Story Highlights
  • Interessant, een pop-up store starten
  • Een tijdelijke winkel met bijvoorbeeld seizoensgebonden producten
  • Onderhandel over de huurprijs!

Leegstaande panden krijgen weer een tijdelijke invulling en het zorgt voor de nodige reuring in winkelstraat en stad. Ondertussen zijn deze speciale winkels al lang en breed niet meer weg te denken uit de moderne winkelstraat. Een pop-up store is niets meer of minder dan een tijdelijke winkel of een tijdelijk restaurant. Deze winkel is slechts voor een bepaalde en korte periode geopend. Doorgaans vind je pop-up stores in lege winkelpanden. In de stores wordt vervolgens een gelimiteerd aantal producten aan de man en de vrouw gebracht, of er worden seizoensgebonden of bijzondere producten aangeboden. Voor jou als ondernemer die nog lang niet de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, kunnen pop-up stores ook de moeite waard zijn, ondernemend als je bent.

Wat is een pop-up store?

Om een leegstaand winkelpand te vinden hoef je tegenwoordig niet lang te zoeken. Winkeliers hebben het erg moeilijk en sneuvelen helaas bij bosjes. Ruimte genoeg dus voor pop-up stores. Ofwel; de een z’n dood is de ander z’n brood. Pop-up stores worden gekenmerkt door het tijdelijke karakter en door het openen van een dergelijke store kan snel een grote naamsbekendheid verworven worden. Pop-up stores kunnen eveneens gebruikt worden om bepaalde producten voor een korte periode uit te testen en om te kijken of ze al dan niet aanslaan. Pop-up stores profiteren vaak van het zogenaamde op is op effect. Mensen zijn bang dat ze iets mislopen en daardoor is het altijd druk bij deze tijdelijke winkels. En dat terwijl retailers afgerekend worden op met name de service, op het serveren van koffie bij het passen van schoenen bijvoorbeeld.

Nieuw elan en reuring in de winkelstraat

De verkochte spullen kunnen speciaal voor een bepaalde periode interessant zijn. Zo kan het zomaar gaan om puur seizoensgebonden producten, kan het gaan om oranjekleding als Nederland een EK of WK voetbalt maar kan het even goed gaan op merkkleding en accessoires. Voor elke stad is een pop-up store goed. Zeker als er sprake is van behoorlijke leegstand zorgen deze tijdelijke winkels voor nieuw elan en reuring. Al is het dan maar tijdelijk. Zeker ook de omringende winkelpanden hebben baat bij de drukte bij een pop-up store.

Wat kost een pop-up starten?

Dan over het starten van een pop-up store. Heel eenvoudig is het niet, omdat er gewoon veel geregeld moet worden. Je hebt je in de eerste plaats te houden aan de geldende wetten en regels. Je moet het starten van een pop-up store zien als het openen van een eigen winkel. Dus zoek je eerst geschikte locaties en het beste pand, je doet onderzoek naar de doelgroep, tekent een huurovereenkomst en zorgt dat de ruimte praktisch ingericht wordt. Bij de huurprijs is het verstandig om altijd te onderhandelen over de prijs. Vaak zit er meer rek in dan je op voorhand denkt. De prijs is dus echt een kwestie van vraag en aanbod en scherp onderhandelen.

Pop-up store locatie

Verder moet je zaken als verzekeringen regelen, regel je pin en andere moderne betaalmogelijkheden voor de klant, zorg dat je voldoende voorraad hebt en regel je personeel dat je kan helpen. Check in een leegstaand winkelpand altijd of er wel stromend water is en dat de verwarming aan kan. Vergeet zeker ook de vergunningen niet. Om een goede locatie te vinden kun jij je licht opsteken bij de regionale makelaars en doe je er verstandig aan ook eens bij de winkeliersvereniging te informeren. Vlak voor de opening moet je vooral opvallen. Wat zeker opvalt, is een banner over de gehele etalageruit bijvoorbeeld. Zorg er in elk geval voor dat iedereen weet dat jij straks op tijdelijke basis iets heel bijzonders gaat verkopen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button