BelastingOndernemen

Drie boekhoudtips voor ZZP’ers

Wanneer je als zelfstandige start, zijn er heel veel dingen waar je rekening mee moet houden. Een van de belangrijkste aspecten is je boekhouding. In dit artikel worden een aantal tips meegegeven die ervoor kunnen zorgen dat het bijhouden van je boekhouding net dat tikkeltje gemakkelijker wordt! 

Factureer op tijd

Dagelijks facturen uitsturen naar je klanten staat waarschijnlijk niet bovenaan je to do lijstje. Toch is het heel belangrijk dat je facturen tijdig verstuurt. De betaaltermijn die je met hen hebt afgesproken, start namelijk pas op de dag dat je de factuur hebt verstuurd. Hoe later je de facturen stuurt, hoe langer je dus moet wachten op je geld. Ondertussen blijven je kosten oplopen zonder dat er geld binnen komt. 

Om een goed overzicht te bewaren van welke klanten hun factuur nog moet betalen, kan je een lijst maken van alle openstaande facturen. Zodra je een betaling hebt binnen gekregen, kan deze van de lijst. Zo kan je op een eenvoudige manier bijhouden van welke klanten je nog geld moet ontvangen en een betalingsherinnering sturen indien nodig.

Maak een aparte rekening aan voor zakelijke kosten 

Als zelfstandige kunnen private en zakelijke kosten al eens door elkaar lopen. Om goed te weten wat je kosten en inkomsten zijn als zelfstandige, kan je beter een aparte zakelijke rekening aanmaken. Dit komt je boekhouding alleen maar ten goede. Op deze manier worden je private kosten niet betrokken bij een eventuele controle.

Bespaar tijd met een boekhoudprogramma voor zzp’ers

Een boekhoudprogramma voor zzp’ers kan je als zelfstandige heel wat tijd besparen. Het zorgt ervoor dat je je kostbare tijd niet aan boekhouden moet spenderen maar aan je zaak. Een dergelijk boekhoudprogramma kan namelijk heel wat manuele transacties automatiseren. 

Wanneer je klanten hebt waar je vaak iets aan moet factureren, kan je deze klantgegevens in het programma opslaan zodat je bij volgende facturen enkel het bedrag moet invullen. Je hoeft niet steeds een factuur van nul op te maken. Als een klant zijn of haar factuur heeft betaald, krijg je via het programma ook een melding van de betaling. Zo hoef je niet dagelijks je bankrekening te controleren om te kijken of er nog betalingen zijn binnen gekomen. 

Als zelfstandige moet je van de belastingen je administratie zeven jaar bijhouden. Om te voorkomen dat je alle papieren kasticketjes en bonnen moet bijhouden, kan je deze eenvoudig inscannen in je boekhoudprogramma. Bovendien worden alle kosten onder de juiste post geboekt. Zo kan je heel eenvoudig al je kosten terugvinden zonder tussen je papieren bonnen te moeten zoeken. 

Dit zijn slechts enkele tips om je boekhouding te vereenvoudigen. Indien je nog informatie nodig hebt, kan je altijd contact opnemen met een boekhouder.

Gerelateerde artikelen

Back to top button