Hypotheek

Hoe werkt een hypotheek?

Story Highlights
  • Hypotheek wordt ook wel zekerheidsrecht genoemd
  • Je betaalt aflossing en rente
  • Hypotheek moet in dertig jaar afgelost zijn

Het kopen van een huis is geen wekelijkse bezigheid. Het is een grote stap en het afsluiten van een hypotheek kan soms nog best complex zijn. Hoe een hypotheek precies werkt, lees je hier.

Bedrag dat je leent als je een huis koopt

De hypotheek is het bedrag dat je leent als je een huis koopt. Je spreekt met de geldverstrekker af wat de hoogte is van de rente die je moet betalen over het geleende bedrag en spreekt verder een rentevaste periode af. Als we het over het aflossen van de hypotheek hebben, dan wordt het terugbetalen van de lening aan de geldverstrekker bedoeld. Je kunt overigens kiezen uit verschillende hypotheekvormen en dan specifieker uit de lineaire hypotheek en de annuïteiten hypotheek. Je bent verplicht om elke maand de hypotheek af te lossen. Behalve alleen de rente betaal je ook elke maand een deel geld om zo de hoofdsom af te lossen.

Volop ontwikkeling rondom de hypotheek

Er is de afgelopen jaren volop ontwikkeling geweest rondom de hypotheek. Het is er zeker voor starters in elk geval niet gemakkelijker op geworden om een hypotheek af te sluiten. Zo is het tegenwoordig verplicht om de hypotheek binnen dertig jaar af te lossen en is ook eigen geld noodzakelijk. Daardoor is het dus niet mogelijk dat je aan het einde van de hypotheek nog een restschuld hebt. Bij hypotheken die voor het jaar 2013 zijn afgesloten kan dit nog wel aan de orde zijn. Bij het afsluiten van een hypotheek sluiten mensen vaak ook twee verzekeringen af, de overlijdensrisicoverzekering en de woonlastenverzekering.

Hypotheek wordt ook wel zekerheidsrecht genoemd

Een hypotheek wordt ook wel een zekerheidsrecht genoemd. Voor de geldverstrekker is er ook zekerheid van terugbetaling van de kleding, want het huis wordt als onderpand van de lening beschouwd. Ben jij niet in staat om de lening af te betalen, dan is de geldverstrekker gerechtigd om de woning te verkopen om op die manier het geleende geld terug te halen.

Werk samen met een hypotheekadviseur

Het afsluiten van een hypotheek is iets dat je doorgaans samen met een hypotheekadviseur doet. Als geen anders is deze specialist in staat je te ontzorgen en samen met jou de beste hypotheek met de meest gunstige voorwaarden te vinden. De specialist weet hoe het maximale hypotheekbedrag dat je kunt krijgen te berekenen is en helpt met alles wat er bij het afsluiten van een hypotheek komt kijken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button