Beleggen

Hoe koop je aandelen?

Story Highlights
  • Aandelen koop je via een broker
  • Laat je aandelen beheren door de broker
  • Winst uit koerswijzigingen en dividend

Steeds meer mensen besluiten naar de beurs te gaan. Ze ervaren dat er via de spaarrekening geen rendement op hun geld te maken is en dat ze dit tegenwoordig vaak zelfs geld kost. Beleggen kan wel een leuk rendement opleveren. Zo kun je alsnog geld maken, iets dat je bij de banken niet meer lukt. Lees hier meer over aandelen en hoe je ze koopt.

Kopen van aandelen is een stuk gemakkelijker geworden

Het kopen van aandelen was vroeger een complexe zaak. Als je aandelen wilde kopen of verkopen, dan moest je naar de bank. Bovendien was het een dure aangelegenheid want de transactiekosten waren aan de hoge kant. Hoe anders is dat nu. Als je aandelen wilt kopen, dan kies je een van de vele brokers uit die beschikbaar zijn. Deze makelaars heb je nodig om in bezit van aandelen te komen.

Denk aan het verschil in beheer- en transactiekosten

Je gaat eerst de brokers met elkaar vergelijken. Dat doe je vanwege de kosten en het aanbod. Er bestaat een groot verschil tussen de brokers wat betreft de kosten die ze rekenen voor het beheren van de aandelen, zoals er ook transactiekosten gerekend worden. Ook het aanbod kan sterk verschillen. Vergelijken is dus belangrijk, om de kosten zo laag mogelijk te maken. De kosten gaan immers direct af van het rendement.

Laat je aandelen beleggen door brokers

Heb  je de gewenste broker gevonden? Maak dan een account aan en stort geld op je account. Je kunt vervolgens vanuit je account betalen zoals daar ook de opbrengsten van verkoop of dividend op gestort worden. Meer is het eigenlijk niet. Overigens kun je er ook voor kiezen je aandelen te laten beleggen door de brokers. Een afweging zou kunnen zijn dat je er zelf te weinig tijd voor hebt of er niet teveel tijd aan wilt besteden, de brokers kopen dan een aandelenpakket voor je, uiteraard wel een pakket waar je achter kunt staan.  Beheerd beleggen wordt deze handelswijze ook wel genoemd.

Winst via koerswijzigingen en dividend

Het doel van aandelen kopen is om er door koerswijziging in de vorm van een koersstijging of koersdaling geld aan te verdienen. Je kunt ook rendement maken door te beleggen in aandelen van bedrijven die dividend, dit is winstuitkering, uitkeren. Je kunt voor succes op de lange en de korte termijn gaan. Voor het kopen van aandelen maakt dat wel degelijk verschil.  Het is in alle gevallen belangrijk je goed in te lezen voor je de beurs op gaat. Het is namelijk een complexe wereld.

Gerelateerde artikelen

Back to top button