Beleggen

3 veelgemaakte fouten bij het aanschaffen van losse diamanten

Als je op zoek bent naar een investering, dan denk je waarschijnlijk niet meteen aan diamanten. Toch is dit een betrouwbare investering. Dit heeft te maken met de vraag en aanbod. De vraag naar diamanten is namelijk de afgelopen jaren sterk toegenomen, terwijl er niet voldoende aanbod is. Het is wel belangrijk dat je geen fouten maakt tijdens het investeren in losse diamanten. Dit gebeurt namelijk best vaak. De drie veelgemaakte fouten worden hieronder beschreven. Houd rekening met deze fouten als je zelf gaat investeren in losse diamanten.

Veel te veel betalen

Een veelgemaakte fout bij het aanschaffen van losse diamanten komt naar voren in de prijs. Het komt weleens voor dat mensen te enthousiast zijn en een veel te dure prijs betalen. Dit is niet zo handig, want je verliest er natuurlijk veel geld mee. Een diamant kopen is niet de goedkoopste investering op de markt. 

De belangrijkste tip hiervoor is dat je niet een tussenpersoon inschakelt en daar de diamant van koopt. Dit loopt negen van de tien keer verkeerd af. Koop de diamant altijd bij een bron om er zeker van te zijn dat de prijs diamant niet te hoog is. De prijs moet natuurlijk overeenkomen met de diamant die je gaat aanschaffen. 

Kwaliteitscriteria vergeten

Het is belangrijk dat je een diamant koopt die je ook daadwerkelijk wil. Mensen kiezen namelijk soms voor de verkeerde diamant en hebben vervolgens spijt van de investering. Dit moet je vooral zien te voorkomen. Er zijn verschillende soorten diamanten waarin je kan investeren. Zo heb je kleurloze en gekleurde diamanten. Gekleurde diamanten zijn over het algemeen wat prijziger dan kleurloze diamanten. 

Het is slim om rekening te houden met de kwaliteitscriteria. De kwaliteitscriteria worden ook wel de 4C’s genoemd. Deze 4C’s worden duidelijk aangegeven op een certificaat van de diamant. Hieruit kan je herleiden om wat voor diamant het precies gaat. Denk onder andere aan de kleur en wat de slijpvorm is. Investeer in ieder geval geen diamant waar geen certificaat voor is. 

Te snel opgeven

Hoewel de vraag naar losse diamanten groot is en het aanbod niet zo groot, betekent dit niet dat de diamant meteen heel veel waard is. Veel mensen vergeten dit en dat is niet zo handig. Een diamant heeft enige tijd nodig om daadwerkelijk een hoge waarde te hebben. Je kan de diamant dus niet na een week al gaan verkopen en hopen op een hoge opbrengst. 

Geef dus niet te snel op als je hebt geïnvesteerd in een losse diamant. Het is dus belangrijk dat je weet dat dit een investering is voor de lange termijn. Wacht het af en je zal zeker resultaat zien uiteindelijk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button