Belasting

Kan een elektrische auto importeren je geld schelen?

Het importeren van een elektrische auto heeft zeker veel voordelen. Met name voor zakelijke rijders zijn er regelingen die voordeliger zijn, waardoor het importeren van een auto het overwegen waard is. Het importeren heeft ook voor particulieren ontzettend veel voordelen. In het buitenland liggen de prijzen aanzienlijk lager. In landen zoals Duitsland en Frankrijk is het aanbod van elektrische auto’s ook nog eens veel groter. Opvallend is ook dat auto’s in het buitenland vaak uitgerust zijn met meer opties. In Nederland hebben de elektrische auto’s vaak de meest basic uitvoering.

Het voordeel van het importeren van een elektrische auto

Het grootste voordeel van het importeren van een elektrische auto uit landen zoals Duitsland, is dat de aanschafprijs van elektrische auto’s aanzienlijk lager ligt in vergelijking met Nederlandse elektrische auto’s. In Duitsland staan veel meer elektrische auto’s te koop. Omdat je daar meer keuze hebt, zijn ook de luxe opties en verschillende uitvoeringen makkelijker te vinden. Als je de markt in Duitsland met Nederland vergelijkt dan zie je dat de keuze in Nederland best gering is. Het kan dus ook zeker lonen om te kijken naar autobedrijven in Duitsland en verschillende EU-landen. 

Regelingen voor elektrische auto’s

Als je van plan bent de nieuwe auto langer op naam te houden, dan zou je kunnen kijken naar de SEPP-subsidie. Wanneer je een auto koopt die door een Nederlands RDW bedrijf erkend is, kun je een aanvraag doen voor €2000,- subsidie. Als je niet in aanmerking komt voor deze subsidie is dat niet per se zonde, je komt dan wel in aanmerking voor een verlaagd btw. Je betaalt 19% btw in plaats van 21% btw. Tel deze besparing op bij de andere voordelen van het importeren van een auto en de aanschafprijs van je auto is aanzienlijk lager dan een elektrische auto gekocht in Nederland.

De voordelen van een elektrische auto

Een elektrische auto heeft ontzettend veel voordelen ten opzichte van een auto die loopt op benzine, diesel of LPG. Zowel voor particulieren als voor zakelijke rijders bespaar je met een elektrische auto veel uit op jaarbasis. De auto kan zeer goedkoop op stroom opgeladen worden. Tegenwoordig kan je de auto makkelijk thuis of op je werk opladen omdat laadpalen gemakkelijk te plaatsen zijn. Naast de besparing in brandstof betaal je geen wegenbelasting en geen BPM bij aanschaf. Voor zakelijke rijders geldt ook een lager bijtelling. Een voordeel op de langere termijn is dat onderhoud van een elektrische auto goedkoper wordt naarmate de auto ouder wordt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button