Algemeen

Kosten overschrijven van een auto

Story Highlights
  • Zorg dat je alle noodzakelijke documenten beschikbaar hebt
  • Overschrijven bij een RDW balie of kentekenloket
  • Overschrijven is niet duur, het kost je slechts 10,10 euro

Wij van FFIN.nl hebben een boodschappenwagentje gekocht. Gewoon, een zuinige auto die er nog als nieuw uitziet. Is van een oud vrouwtje geweest en goedkoop, want we zijn niet de rijkste vrouwen van Nederland. Zaterdag mogen we de auto halen. De auto moet dan overgeschreven worden. Maar wat is dat eigenlijk en wat gaat ons dat dan extra kosten?

Opnieuw aanvragen

Zie je bij een particulier of een garage een mooie occasion staan en je wilt de auto kopen dan is het geen kwestie van afrekenen en wegrijden. De auto zal eerst op je naam gezet moeten worden. Koop je bij een particulier? Dan kan de auto overgeschreven worden bij een RDW balie of een kentekenloket. Van de verkoper krijg jij het originele tenaamstellings- en overschrijvingsbewijs mee of een kentekencard en de tenaamstelling. Mist er een van de documenten, dan dient die eerst opnieuw aangevraagd te worden.

Vrijwaringsbewijs voor de verkoper

Is alles compleet dan word de auto op jouw naam gezet en krijg je het tenaamstellingsverslag waarop de eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode staan. Dit document bewaar je heel goed. Ook krijg je voor de verkoper een vrijwaringsbewijs. Die geef je aan de verkopende partij. Dat is voor hem of haar het bewijs dat de auto niet meer op zijn of haar naam staat. Schrijf je voor 16.00 uur over, dan wordt nog dezelfde dag de kentekencard naar je opgestuurd, met daarbij ook het tweede deel van de tenaamstellingscode.

Regel ook eerst de verzekering

Koop jij de auto bij een garage met een RDW schild of sticker? Dan kan de auto bij de garage op jouw naam gezet worden. Dan is er nog de optie dat je een nieuwe auto koopt bij een bedrijf dat alleen de erkenning bedrijfsvoorraad heeft. In dat geval kun jij het bedrijf machtigen de auto op jouw naam te zetten, je kunt dat dan ook zelf doen bij het kentekenloket of een RDW balie. Duur is het overschrijven overigens niet. Het kost je precies 10,10 euro. Vergeet overigens niet dat als de auto op jouw naam gezet is eerst de verzekering te regelen voor je de openbare weg op gaat. Een verzekering voor de auto is in ons land verplicht. Je hebt daarbij de keuze uit een WA, een WA beperkt casco verzekering of een allrisk verzekering. Is ook dat geregeld, dan mag je eindelijk de weg op.

Gerelateerde artikelen

Back to top button