Algemeen

Bezwaar maken tegen WOZ Waarde: Waarom en hoe?

Ieder jaar wordt er vanuit de gemeente een WOZ waarde vastgesteld. Deze krijgt iedereen die een huis, pand of onroerend goed bezit. Deze aanslag wordt altijd in januari, februari of maart verstuurd. De WOZ waarde bepaald vervolgens hoeveel belasting en welke heffingen je moet betalen. Het kan voorkomen dat de WOZ waarde niet klopt. Dit kan als gevolg hebben dat de WOZ waarde te hoog is berekend, en je meer belasting moet betalen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Om hiertegen in te gaan, kun je bezwaar maken. Bezwaar tegen WOZ waarde maken lijkt wellicht erg lastig. Wij leggen je graag uit hoe je dit aan kunt pakken.

Hoe teken je bezwaar aan tegen de WOZ waarde?

Wanneer de WOZ waarde te hoog is berekend, kan dit veel geld kosten. Dit wil je natuurlijk direct voorkomen. Wanneer je de berekende WOZ waarde binnen hebt gekregen, is het belangrijk dat je hem goed controleert. Als hij niet klopt, ga je er bezwaar tegen maken. Je krijgt hier van de gemeente 6 weken de tijd voor. Een bezwaar maken kan geheel kosteloos via Kadasterdata. Het is belangrijk dat je in het bezwaar precies uitlegt waarom je bezwaar maakt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je huis verkeerd is vergeleken. Bijvoorbeeld als jouw huis niet gerenoveerd is, terwijl andere dat huizen dat wel hebben gedaan. 

Hoe lang duurt een bezwaar tegen de WOZ waarde?

Wanneer je de aanslag binnenkrijgt, heb je 6 weken om bezwaar te maken. Vervolgens kan het bij de gemeente gemakkelijk enkele maanden tot zelfs een jaar duren voordat ze uitslag hebben over het bezwaar. Het kan zijn dat de gemeente het niet eens is met je bezwaar. In dit geval kun je nog in beroep gaan, maar dan moet je wel naar de rechtbank. Hiervoor dien je ook een advocaat in handen te nemen. Dit kan dus een investering zijn die je enkel terug krijgt als je het bezwaar wint.

Waarom en hoe bepaald de gemeente de WOZ waarde?

Om de echte waarde van een pand vast te stellen, dient er een taxateur langs te komen. Deze controleert heel het pand en geeft een precieze waarde van een pand. In de praktijk is dit niet te verwezenlijken, omdat er miljoenen panden in Nederland staan. Om deze reden wordt er jaarlijks een schatting gedaan. Er worden dan verschillende huizen uit dezelfde buurt bij elkaar genomen en zo wordt er een goede inschatting gemaakt. De gemeente is hier verantwoordelijk voor, omdat zij het beste overzicht hebben. Daarnaast moet de belasting aan hen betaald worden en is deze schatting het minst fraudegevoelig.

Gerelateerde artikelen

Back to top button