Algemeen

Besparen op je lening door oversluiten

Het hebben van een lening is niets geks. Er zijn veel mensen in Nederland die een bepaalde vorm van een lening zijn aangegaan. Bij verschillende banken of geldverstrekkers is het mogelijk om tegen bepaalde voorwaarden een lening aan te gaan. Je maakt met de geldverstrekker afspraken zoals een rentepercentage en de looptijd van de lening. Vaak is het interessant om tijdens de looptijd van deze lening te kijken naar het oversluiten van je lening. Je bespaart hier namelijk vaak geld mee, bijvoorbeeld omdat de rente tegenwoordig lager is dan voorheen. 

Besparen door lagere rente

De rente op een lening zet je tijdens de looptijd van een lening vast, maar dat betekent niet dat de rentes in de markt ook altijd gelijk blijven. Het kan zijn dat je op dit moment een lagere rente betaalt op een lening, vergeleken met de rente die jij destijds hebt afgesproken. In die gevallen kun je vaak een mooi bedrag besparen. Ook al gaat het maar om een paar procent minder rente op je lening, de besparing kan dan alsnog flink oplopen. Zo is het mogelijk dat je over de totale looptijd van de lening honderden euro’s bespaart als je de lening oversluit naar een nieuwe lening met een lager rentepercentage. 

Hoe werkt lening oversluiten?

Het oversluiten van een lening houdt in dat je een nieuwe lening aangaat. Met het bedrag uit deze lening betaal je de huidige lening in één keer af, en blijft alleen de nieuwe lening over. Om er zeker van te zijn dat het je een mooie besparing oplevert, kun je op zoek gaan naar de lening met de laagste rente. Je kunt gaan zoeken naar de goedkoopste lening, maar let ook altijd op de andere voorwaarden van een lening. Vergelijk ook de rente van je nieuwe lening met de rente op je bestaande lening, om te kunnen berekenen wat jouw concrete besparing gaat worden. Het is mogelijk om een persoonlijke lening over te sluiten, maar het is ook mogelijk bij rood staan op je rekening, een creditcardschuld of een openstaand bedrag bij kopen op afbetaling. 

Hoeveel bespaar ik door lening oversluiten?

De totale besparing die mogelijk is door het oversluiten van je lening, is in elke situatie anders. Het is afhankelijk van factoren als de looptijd van de lening, het rentepercentage en andere voorwaarden die van toepassing zijn. Om zeker te weten wat jouw mogelijkheden zijn en hoeveel je kunt besparen, kun je de mogelijkheden van je lening berekenen. Het totale bedrag dat je op de hele lening kunt besparen door over te sluiten, varieert van honderden tot soms wel duizenden euro’s

Gerelateerde artikelen

Back to top button