Algemeen

Altijd geldstress? 3 tips om dat te voorkomen!

Vind je het regelmatig lastig om het einde van de maand te halen met je salaris? Lukt het nauwelijks om te sparen of werk je jezelf misschien steeds dieper in de schulden? Dan levert dit waarschijnlijk heel wat extra stress op. Geld maakt niet gelukkig, maar geen geld is ook niet alles. Je moet genoeg geld hebben om comfortabel en minder stressvol te kunnen leven. Dat vraagt meestal om een verandering van levensstijl. Als je goed met geld om weet te gaan, kun je zelfs met de huidige inflatie altijd wel een extraatje overhouden en geldstress in de toekomst voorkomen. Hier volgen 3 tips om je op weg te helpen. 

1. Meer inzicht in je geldzaken 


Zou je in theorie makkelijk rond moeten kunnen komen van je salaris? Maar gaat het toch altijd mis aan het einde van de maand? Dan heb je wellicht geen idee waar het mis lijkt te gaan. Als dit bij jou ook het geval is, dan is het slim om meer inzicht in je geldzaken te krijgen. Geld verdwijnt niet zomaar. Wellicht wordt het uitgegeven aan dingen die op dat moment niet zulke grote uitgaves lijken te zijn, maar bij elkaar opgeteld voor een flink bedrag zorgen. Denk bijvoorbeeld aan eten bestellen of iedere dag lunch halen in plaats van gewoon een boterhammetje van thuis meenemen. Het zijn de kleine dingen die bij elkaar opgeteld voor een flinke kostenpost zorgen en waar je vaak geen weet van hebt, totdat je alles bij elkaar optelt.  

2. Keuzes maken 

Natuurlijk betekent zuinig leven en verantwoord omgaan met geld niet dat je nooit meer iets leuks mag doen. Wel is het belangrijk om iedere maand keuzes te maken. Je kunt niet alles tegelijkertijd doen. 

Voorbeeld: je bent dol op online gokken en besteedt hier iedere maand een klein bedrag voor. Als dit je hobby is, dan is het prima wanneer je hier een bedrag voor reserveert. Zolang je maar zeker weet dat het bedrag wat je in bijvoorbeeld een iDeal casino besteedt, ook daadwerkelijk een bedrag is wat je kunt missen. Geef niet meer uit dan je kan missen. 

Wil je een maand extra sparen? Dan laat je al deze luxe dingen zitten en zorg je er enkel voor dat de vaste lasten en boodschappen worden betaald, maar leef je verder die maand relatief sober. Alles draait om keuzes maken en van tevoren bepalen wat je wel of juist niet kunt uitgeven. Ruimte voor leuke dingen en hobby’s moet er – indien mogelijk uiteraard – wel gewoon zijn. 

3. Betaal contant 

Mede door de coronacrisis zijn we veel meer gaan pinnen in winkels. Dit is echter ook een goede manier om het overzicht te verliezen, omdat je veel minder goed ziet hoeveel je daadwerkelijk kwijt bent. Daarom is het in de meeste gevallen beter om contant te betalen. Probeer iedere week een weekbedrag te pinnen aan hetgeen wat je maximaal aan boodschappen en extra’s wilt uitgeven. Op is ook echt op, dus je zal het geld goed moeten gebruiken. Op die manier krijg je snel meer inzicht in je uitgaven en leer je creatiever te zijn met weinig geld. 

Stort bij het binnenkomen van je salaris ook direct een deel naar je spaarrekening. Doe je dit iedere maand, dan hou je ieder jaar een mooi spaarbedrag over. Bijvoorbeeld voor onvoorziene uitgaven of een andere spaardoel.

Gerelateerde artikelen

Back to top button